zpět

Receptář: Jak zužitkovat slupky z ovoce a zeleniny? Využijte je při vaření i úklidu

7. 3. 2023

Ovoce a zelenina. Potraviny, které velmi často loupeme a škrábeme. Zbylé slupky pak často jako odpad házíme do popelnice, v lepším případě na kompost. Navyšujeme tak množství odpadu, který by vůbec nemusel vzniknout. Pojďme si osvojit několik skvělých tipů, jak slupky spotřebovat, využít a jejich životní cyklus ještě o chvíli prodloužit. Odlehčíme tak nejen naší planetě, ale i peněženkám.

Možností je opravdu mnoho. Slupky brambor, mrkve a další kořenové zeleniny obsahují stále hodně chuti i živin, proto z nich můžete v kuchyni vykouzlit křupavé chipsy nebo chutné vývary i omáčky. Slupky z ovoce jsou ideální pro přípravu teplých nápojů nebo smoothie. A kůru z citrónů, pomerančů, ale i banánů zase využijete jako skvělé pomocníky při úklidu.

Zeleninové chipsy (brambory, mrkev, batát, petržel)

Vyrobte si domácí chipsy ze slupek zeleniny, kterou jste používali při vaření. Zvládne to každý. Připravit tak můžete třeba chipsy z brambor, mrkve, batátu i petržele. Než zeleninu oškrábete, důkladně ji omyjte. Po oškrábání slupky omyjte ještě jednou a dobře osušte. Připravovat je poté můžete v oleji v rozpálené pánvi či fritéze nebo jen pokapané olejem v troubě na cca 180 stupňů. V obou případech platí – dozlatova a dokřupava. Poté dochuťte solí a podávejte.  

Tip! Slupky nemusíte používat hned. Dejte je do uzavíratelné nádoby do lednice a připravte si je třeba až večer nebo na druhý den. V lednici vydrží až 3 dny.

Chipsy na sladko (jablka)

Chipsy ze slupek si můžete připravit i ve sladké variantě. Troubu si předehřejte na 200 °C. Smíchejte dvě lžíce hnědého cukru, lžičku mouky a půl lžičky skořice. V této směsi obalte slupky jablek a dejte je na plech vyložený pečicím papírem. Pečte 30 až 45 minut. Během pečení je několikrát otočte a vytáhněte, jakmile budou křupavé.

Vývar nebo krémová polévka (kořenová zelenina)

Co když vám zůstane od každé slupky trošku? To je ideální chvíle pro přípravu výživného vývaru. Použít do něj můžete slupky z brambor, mrkve, cibule, petržele, celeru, ale i košťály z květáku či brokolice, přezrálá rajčata, ovadlejší kousky zeleniny či kořínky z pórku či cibule. Základ na vývar lehce orestujte na oleji a zalijte vodou. Dochuťte bobkovým listem, novým kořením a pepřem a nechte ideálně alespoň hodinu probublávat. Podrobnější recept s dalšími tipy najdete například na webu Cat & Cook.

Připravit ze slupek můžete třeba i krémovou polévku.

Tip! Skladujte si postupně slupky z různého druhu zeleniny v mrazáku. Až jich budete mít větší množství, je čas na vývar.

Smoothie (jablka, hrušky, broskve, nektarinky,…)

Museli jste například kvůli požadavkům dětí oloupat jablka, hrušky, broskve či nektarinky? Opět platí – slupky nevyhazovat. Přidejte k nim třeba banán, jahody, maliny, borůvky či jiné ovoce dle chuti. Podle potřeby dolijte vodou či mlékem, vše důkladně rozmixujte a lahodné smoothie je na světě. A propašovaných slupek si v nápoji nikdo nevšimne.

Ovocný čaj teplý i chlazený (jablka, hrušky, banán)

Slupky z jablek využijete i pro přípravu výborného jablečného nápoje. Dejte je do hrnce, přidejte k nim skořici, badyán či hřebíček, zalijte vše vodou a 10 minut povařte. Podle chuti doslaďte cukrem či medem. Podávejte jako teplý nápoj, dobrý je ale i vychlazený, s ledem. Obdobně můžete využít i slupky z hrušek nebo banánu.

Slupky pro slepice či prasata (slupky všeho druhu)

Pokud nemáte na zpracování slupek čas nebo se vám zkrátka zdají nevhodné pro další přípravu jídla, popřemýšlejte, zda ve svém okolí nemáte někoho, kdo chová slepice či prasata. Pokud ano, je pravděpodobné, že přísun tohoto typu zbytků ocení.

Eko leštěnka na nábytek, boty i šperky (banán)

Banánové slupky jde využít i k úklidu, vyrobit si z nich můžete přírodní leštěnku na nábytek či leštidlo na boty a leštit s jejich pomocí můžete i stříbrné šperky. Jak na to? Seškrábejte vnitřní vrstvu banánových slupek, rozmixujte se lžící vody a je hotovo. Po nanesení na daný povrch vždy místo vyleštěte čistým hadříkem.

Slupky od citrusů provoní domácnost během úklidu (citron, limetka, pomeranč, mandarinka)

Citrusy jsou skvělým pomocníkem při úklidu. Využití nabízí opravdu mnoho:

  • Už dříve jsme na webu Chytré recyklace sdíleli recept na přípravu univerzálního čisticího prostředku, do kterého zužitkujete kůru z pomerančů či citrónů.
  • Kůru z citrusů využijete k výrobě přírodního osvěžovače vzduchu – deset minut ji povařte s vodou a po vychladnutí přelijte do rozprašovače.
  • Usušená pomerančová kůra se používá na provonění šatní skříně a odpuzovač šatních molů.
  • A dalších skvělých 7 tipů, jak využít při úklidu citrón, najdete ve videu instagramového účtu uklidproklid.

Přírodní barvení velikonočních vajíček (cibule)

Na závěr máme jeden tip na blížící se Velikonoce – jednu z nejstarších metod zdobení velikonočních vajíček. Už teď si můžete odkládat stranou slupky z cibule, s jejich pomocí totiž vajíčka ozdobíte jedinečnými vzory. Podrobný návod najdete například na webu ireceptar.cz.

Foto: www.istockphoto.com